חגורת בטיחות מצילה חיים – מיתוס או מציאות.
מאת אבי מגיד, מנכ"ל חברת פ.ר.ש –פרויקטים לבטיחות בנהיגה בע"מ. 

לאחרונה נתקלתי בכתבות העוסקות בעניין סקרי צפייה בנושא חגירת חגורות הבטיחות.
הסקרים שבוצעו בדקו את נושא חגירת החגורות לפי סוגי דרכים: עירונית ושאינה עירונית
ולפי חלוקה מגזרית: יהודי וערבי.

על פי סקרים אלו נימצא שבעיית אי חגירת החגורות הינה מצומצת מאוד בקרב הנהגים ומצביעה על 93% מהנהגים שנצפו חגורים 87% מקרב היושבים במושב שליד הנהג נצפו חגורים, ו- 56% מהנוסעים במושב האחורי נצפו כי אינם חגורים כלל , נתון חמור כשלעצמו בכל קנה מידה.
כמובן שאין אני חולק על תוצאות הצפייה, אך צפייה בלבד מסתמכת על ראייה של החגורות מונחות בצורה כזו או אחרת ואינה מבצעת בדיקה האם החגורות אכן נחגרו  בצורה הנכונה והבטוחה שתציל חיים בשעת הצורך. רבים מהנהגים במגזרים מסוימים מניחים את החגורה בצורה שתטעה את השוטר או הצופה על מנת שלא לקבל קנס כספי .
מניסיוני רב השנים , במסגרת פעילות חברת פ.ר.ש- פרויקטים לבטיחות בנהיגה , אשר בבעלותי , הבנתי לצערי שהבעיה גדולה בהרבה מאשר הוצגה בסקר הצפייה .
לדוגמא:
בהדרכת חשיבות חגורות הבטיחות בעזרת מתקני "ההפוכאוטו" ,ו"המשכנע האנושי " נתקלנו בתופעות שונות ומשונות.
במגזר החרדי למדנו כי חלקם אינם  מתאמצים לפתוח את אבזם הנעילה של החגורה אלא האבזם סגור ונעול תמידית, בהיכנסם לרכב ,כל אשר הם עושים זה לקיחת החגורה האלכסונית והעברתה מעל הראש , כך שהשוטר יראה כאילו הם חגורים,לשאלתנו לסיבת השיטה והאם הם מודעים לסכנה שבעניין ולאי יעילות החגורה במקרה תאונה נענינו בתשובת המחץ הבאה:
שיטת החגירה הנ"ל נועדה אך ורק עבור המשטרה, ושאלת יעילות החגורה בזמן תאונה אינה רלבנטית מפני  שהכול בידי האל.
שיטות נוספות : תפיסת החגורה בבלם היד, מתחת לרגל  ,קליפס/אטב לשחרור החגורה וכד' כמובן בשביל המשטרה בלבד.
במגזר הערבי, במושבים ,בכפרים , קיבוצים ,בהתנחלויות ועוד נתקלנו בתופעה של אי חגירה מוחלטת ,ההסברים מגוונים מאוד ,החל מאין טעם שהרי בתוך הישובים המהירות נמוכה ולכן אין טעם, אין משטרה, מכירים אחד את השני ולכן גם במידה ויש שוטר ביישוב אין דו"ח וסיפורים שונים ומשונים.
בכתבה זו ברצוני לפנות אל כל אותם נהגים/נוסעים שמחשבתם מתאימה למתואר מעלה בכדי להחדיר למודעות את הסכנה האורבת באי חגירת החגורה בכל מקום,בכל זמן ובכל מהירות.
חגורות הבטיחות מחולקות למעשה לשתי חגורות שלכל אחת מהם תפקיד מרכזי והאחת משלימה את השנייה.
חגורת המותן נועדה בעיקר להצמיד את האדם למושב בעיקר בתאונות התהפכות למינן וכמובן שהחגורה האלכסונית תומכת ועוזרת..
החגורה האלכסונית נועדה להצמיד את הגוף למשענת המושב ולמנוע העפת הגוף קדימה ופגישה עם כרית האוויר או שלדת תא הנוסעים, וכמובן שחגורת המותן תומכת בפעולה זו.

חגורות הבטיחות נועדו להחזיק משקל עצום , טונות . משקל שאין אנו יכולים להחזיק בידינו או ברגלינו, ובתאונת דרכים כאשר האדם אינו חגור אין ביכולתו להצמיד את גופו צמוד למושב ,גם במהירויות נמוכות , שהרי חישוב העוצמה עולה עם המהירות בריבוע , הווה אומר משקל גופו של האדם כפול המהירות בריבוע חלקי 2 .
לדוגמא :
ניקח אדם השוקל 70 ק"ג שהיה מעורב בתאונה במהירות 50 קמ"ש נגיע לחישוב הבא : 50X50=2500. 2500X70 = 175,000,
 175,000 :2= 87,500 ק"ג – היכן האדם שיכול להתמודד עם עוצמה זו ?
וזה רק ב-50 קמ"ש . מה יקרה ב-90 ב- 100 ב-120 וכן הלאה ?
לחגורת הבטיחות תפקיד מציל חיים , אך כדי שבאמת החגורה תציל חיים יש להבין מס' דברים
לחגורה יש רוחב , ולרוחב הזה תפקיד מציל חיים , חלוקת עוצמת המכה לכמה שיותר חלקי גוף וכך להפחית את עוצמת המכה ,הרבה נהגים אינם נותנים חשיבות למצב זה וחוגרים את החגורה  בצורה מפותלת ,מצב מסוכן כי בזמן התרחשות התאונה לא תהיה חלוקת עוצמה שווה לשטח הגוף והעוצמה תהיה מרוכזת בשטח קטן.
בזמן שחוגרים כדאי למתוח את החגורה ולא להשאירה רפויה,החגורה הינה אנרטית  ובתזוזות גוף רגילות היא נעה עם הגוף ואינה מגבילה בתנועות, החגורה ננעלת רק בפעולה פתאומית ועוצמתית.
כדאי לבדוק נעילה ע"י משיכה קלה ולא להסתמך רק על צליל הנעילה.
יש לכוון את גובה החגורה לגובהו של הנוסע , במידה ויש נוסע נמוך במיוחד ואין אפשרות כיוון החגורה מומלץ לשבת על כרית, או כל הגבהה שהיא ,כך שהחגורה תהה על הכתף ולא בצוואר.
חגורת בטיחות יש להחליף לאחר שביצעה את תפקידה להצלת חיים (אחרי תאונה)
יש לבדוק תקינות החגורות, חגורה שהחלה להיפרם יש להחליפה,
אין לחגור חגורות אלא אך ורק על פי הוראות היצרן , יש תקדים משפטי שחגירה לא על פי הוראות היצרן תחשב לאי חגירה.
ולסיום זכרו:
חגורת בטיחות מצילה חיים – זו מציאות ואינה מיתוס.

דרך צלחה, בדרך בטוחה.